LUMC gaat samen met ouderen op zoek naar oplossing voor slaapproblemen

LUMC gaat samen met ouderen op zoek naar oplossing voor slaapproblemen

Samen met onze collega’s van andere nieuwswebsites maken wij het nieuws van Leiden en omgeving. Wij delen de interessante nieuwsberichten van onze collega’s zodat jij op de hoogte blijft van al het nieuws.

LUMC heeft het volgende bericht gedeeld op 2024-02-29:  Dit voorjaar start het LUMC een onderzoek naar de invloed van bewegen in de ochtend en avond op onze biologische klok. Voor deze studie is het academisch ziekenhuis op zoek naar ouderen uit de regio die kampen met slaapproblemen.

In de studie Op Tijd kijkt onderzoeker Gali Albalak naar het effect van lichaamsbeweging op de slaapkwaliteit en op andere gezondheidsaspecten, zoals stofwisseling en stemming. Vooral het tijdstip van de lichamelijke beweging speelt hierbij een grote rol: op welk moment van de dag is bewegen het gunstigst?

Daarvoor zoekt Albalak ouderen (60-80 jaar) uit de regio die slaapproblemen hebben en het leuk vinden om een bijdrage te leveren aan een belangrijk wetenschappelijk onderzoek. De studie beslaat in totaal acht weken (2 mei tot 27 juni 2024). Gedurende deze weken volgt de deelnemer een programma waarbij dagelijks sportlessen worden gevolgd, gevolgd door periodes waarin rust wordt aangehouden. De sportlessen worden vier keer per week op een locatie vlakbij het LUMC gegeven, de overige drie dagen wordt thuis bewogen.

Tussentijds wordt de gezondheid van de deelnemers gemeten via een vragenlijst en diverse meetinstrumenten. Zo slaapt de deelnemer onder meer op een geavanceerde slaapmat waarmee nauwkeurig de slaapconditie wordt gemeten. Behalve de zestien gratis sportlessen onder deskundige begeleiding, ontvangt de deelnemer een vergoeding van 250 euro.

Deelnemers kunnen zich telefonisch aanmelden via 06-15471053 (maandag t/m vrijdag van 08.00-16.30) of per e-mail (optijdstudie@lumc.nl).

De Op Tijd-studie is opgezet door de afdeling interne ouderengeneeskunde van het LUMC in samenwerking met Leyden Academy on Vitality and Ageing. Op de website van die laatste is meer informatie over het onderzoek te vinden..

Lees het volledige nieuwsbericht hier en word doorgeleid naar de website van LUMC.

Deel dit bericht:

Redactie Leidenkrant

Welkom op de externe berichten pagina van Leidenkrant. Ik verzamel allerlei interessante, leuke en nuttige nieuwsberichten voor je. Veel leesplezier!

  1. LUMC gaat samen met ouderen op zoek naar oplossing voor slaapproblemen

Nog meer externe nieuwsberichten