Het opnieuw ingerichte Kamerlingh Onnesplein in Leiden is donderdagochtend feestelijk geopend. De voormalige parkeerplaats voor treinstation Leiden Lammenschans is vergroend en het aantal fietsplekken is verdubbeld.

Feestelijke opening met betrokkenen

Samen met betrokkenen, waaronder de gedeputeerde van de provincie, Frederik Zevenbergen, ProRail directeur Helga Cuijpers en buurtbewoners, vierde wethouder Ashley North donderdag dat het plein nu helemaal af is. “Het heeft lang geduurd, zeven jaar geleden spraken we hier al over, maar nu is het eindelijk zover. En wat is het mooi geworden,” vertelt hij terwijl hij op borden laat zien hoe de oude situatie op het plein was.

Verdubbeling van fietsplekken

Het aantal fietsparkeerplekken groeide van 750 naar 1500. “En dat was ook hard nodig. Er waren hier veel te weinig plekken om je fiets neer te zetten. Dat is nu opgelost,” vertelt North trots. Het grote aantal op de stoep geparkeerde fietsen zorgde voor overlast bij treinreizigers en buurtbewoners. Een verdubbeling van de fietsenstalling moet dit in de toekomst voorkomen. “En wie zijn fiets niet in de stalling zet, heeft een probleem, want we gaan handhaven op foutparkeren,” belooft de wethouder.

Toekomstige plannen voor deelfietsen

Voor Zevenbergen is het feestelijke moment niet het ‘eindstation’ van de reis. “We hebben ons doel van 10.000 fietsparkeerplekken bij de stations in de regio gehaald, maar wat mij betreft pakken we nu door en verhogen we dit tot 15.000,” zegt hij. De gedeputeerde vindt dat er niet alleen moet worden gekeken naar het startpunt van de reis. “Je fietst naar het station, stalt je fiets en stapt in de trein. Hoe fijn is het dan als er ook op de plek van bestemming een fiets op je staat te wachten?” De provincie is dan ook van plan om, met subsidie, aanbieders van deelfietsen te stimuleren om op die manier het aanbod van fietsen te vergroten.

Belang van goede fietsenstalling

Ook de regiodirecteur van ProRail vindt het belangrijk dat reizigers hun fiets goed kunnen stallen bij het station. “Fietsen is een van de fijnste manieren om naar het station te gaan. Dus dan moeten we ook zorgen dat die op een goede manier gestald kan worden,” zegt ze.

Tevredenheid over het eindresultaat

Cuijpers is, ondanks dat de verbouwing van het plein lang heeft geduurd, tevreden over het traject. “De herinrichting heeft lang geduurd. Het was complex, juist omdat er zoveel partijen bij betrokken waren. Maar het eindresultaat is echt prachtig geworden. Leiden was al een sleutelstad, maar is nu met recht een ‘fietssleutelstad’ geworden,” grapt ze.

Deel dit artikel