Deze week is het schaatsseizoen op de kunstijsbanen weer begonnen. Maar hoe doe je dat coronaveilig, met bijna 200 volwassen sporters of zelfs 300 kinderen tegelijk? Met die vraag zijn de 25 clubs die op de 400-meterbaan van De Uithof hardrijden maanden bezig geweest. “Maar we zijn gestart en het loopt best gesmeerd,” zegt voorzitter baancommissie Frank Steenkamp.

Voorbereiding en maatregelen

Steenkamp is niet alleen een fervent schaatser, sinds april schrijft hij voor Sleutelstad onder de noemer ‘Virusestafette’ ook over de ups en downs van de coronacrisis. Net als andere actieve schaatsers wilde hij graag doorgaan met zijn geliefde sport, maar wel met minimale risico’s. En dat bleek een hele puzzel, zo vertelde hij maandag in Sport071.

Onder de maatregelen die de schaatsclubs hebben afgesproken zijn mondkapjes in de carpool, verplaatsing van de in- en uitgang van de baan, sluiting van de kleedkamers, afwisselende looproutes per trainingsuur, geen publiek bij wedstrijden en een aangepaste wedstrijdindeling om gedrang bij de start te voorkomen. “Iedereen heeft zo zijn eigen cultuur,” zegt Steenkamp, wat het proces uitdagend maakte.

De Uithof als coronaproof accommodatie

Schaatsen is geen contactsport, maar wie wel eens een ijsbaan bezoekt, kan zich goed voorstellen dat je daar een virusbesmetting zou kunnen oplopen. “Zuid-Holland telt tientallen schaatsclubs, maar heeft slechts één volwaardige 400-meterbaan,” zegt Steenkamp. Daarom trainen schaatsclubs uit Leiden, Leiderdorp, Voorschoten en Zoeterwoude met tientallen hardrijders op De Uithof in Den Haag.

“De toegang is daarom honderd meter verplaatst, met compleet gescheiden in- en uitgang. En we hebben toezichthouders aangesteld die bij binnenkomst zeggen of je linksom of rechtsom naar je plek moet lopen,” aldus Steenkamp. “Op de enorme tribunes is er alle ruimte om op veilige afstand van elkaar de schaatsen aan te trekken.”

Voordelen van De Uithof

De schaatsbaan van De Uithof, gebouwd in de tijd van Ard en Keessie, heeft nog altijd de ruimte voor grote aantallen schaatsers en toeschouwers, wat in coronatijd een voordeel blijkt te zijn. “De baan is half open: je kan er niet natregenen, maar de wind komt er wel binnen. En in coronatijd is dat een troef, want de ventilatie is hier prima in orde,” zegt Steenkamp.

Daarnaast geldt De Uithof officieel als een accommodatie voor ‘buitensport’, wat het makkelijker maakte om de strenge veiligheidsregio Haaglanden mee te krijgen met de plannen voor coronaveilige schaatstrainingen. “Komend weekend gaan de eerste marathons en langebaanwedstrijden van start,” meldt Steenkamp.

Geen publiek, wel enthousiasme

Helaas is er ondanks de grote tribunes geen publiek welkom langs de baan. “Dat is op dit moment landelijk de regel. Wel mogen ouders even mee naar binnen om bij hun kind de schaatsen onder te binden en veters te strikken, maar daarna moeten ze zich weer snel uit de voeten maken.”

Volgens Steenkamp is de animo voor schaatsen onverminderd groot. “Veel mensen zijn juist dit jaar gaan beseffen dat bewegen belangrijk is voor je gezondheid. Deze zomer werd er bijvoorbeeld een record aantal skates en skeelers verkocht.” Zo lang er geen avondklok komt, willen de schaatsclubs doorgaan met het veilig organiseren van trainingen en wedstrijden op De Uithof.

Deel dit artikel